Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Handlar inte om att släppa cannabis fritt”. Hör Andreas Thörn som har kämpat i många år för att få odla cannabis mot sin kroniska smärta som ryggmärgsskadad. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Andreas Thörn redo att bryta mot lagen – för cannabis mot sin smärta: ”Odla själv eller flytta utomlands”

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Thörn förlamades i en mc-krasch som 15-åring och kämpade för att få odla cannabis som smärtlindring – men dömdes för narkotikabrott.

– Jag kanske tar risken att börja odla igen, säger han nu.

Andreas Thörn, 45, tog cannabis som smärtlindring men friades 2015 från narkotikabrott i en unik dom i tingsrätten, som ansåg att han varit i nöd. Han dömdes dock i hovrätten och Högsta domstolen och tog fallet till Europadomstolen 2022 där han förlorade.

Nu överväger han att börja odla igen, vilket Aftonbladet var först med att berätta. I dag får han den medicinska cannabis som är tillåten i Sverige men det räcker inte mot den kroniska smärtan, enligt honom.

– Jag får inte tillräcklig smärtlindring och det är för mycket biverkningar. När jag i två år odlade själv hade jag ganska bra smärtlindring och inte lika mycket biverkningar, säger Andreas Thörn, som bor med fru och två döttrar i en villa utanför Västerås.

Vissa kritiker skulle då säga att det finns ju andra narkotiska läkemedel du kan få?

– Absolut, men det är som med andra mediciner. Vissa funkar bättre för vissa än andra.

I klippet berättar Andreas Thörn mer om sin kamp för att få odla cannabis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.