Mamman som utsattes för ett mordförsök hördes igen under måndagen. Foto: TT

Änkan: Nu ger jag bort pengarna till välgörenhet

Uppdaterad
Publicerad

Den 42-åriga kvinnans mamma hördes på nytt under måndagens rättegång. Hon berättade att det tog lång tid att förstå att maken var död. ”Vi kunde kanske ha haft tio år till med husbilen, jag och min man, men vi fick inte det” sa hon och grät.

Nu har hon sålt husbilen. Hon sa också att hon skulle ge bort alla sina pengar till välgörenhet och andra behövande.

– Jag ska ha så att jag klarar mig till jag dör, men jag ska inte ha något överskott. Så det är ingen idé att någon ber mig om pengar. Jag vill inte bli utsatt för det här igen, sa änkan.

Arbogafallet

Pengarna var ju motivet till mordet på hennes man, och mordförsöket på henne, menade hon.

”En ängel som vakade över mig”

– Öron-, näsa- och halsläkaren sa att det fantastiskt att se mig igen – det hade de aldrig trott. Det hade kunnat blivit så illa att jag kanske skulle sondmatas resten av livet eller hamnat i rullstol men jag hade väl någon ängel som övervakade mig, sa hon.

Änkan berättade att hon fått tillstånd av länsstyrelsen att strö ut askan efter sin man ute på havet.

– Han älskade verkligen havet, och det gör jag också. Så i nästa vecka ska det ske.

När hon pratade om sin döde man brast rösten och kvinnan började gråta. Flera av åhörarna blev så berörda att de också grät.

Svårt med kontakten

Änkan kom återigen in på att hon aldrig fått besöka en begravningsbyrå och ordna detaljerna – istället skrev hon dödsannonsen i en bil, vilket hon berättat om tidigare under rättegången.

Hon och hennes andra dotter lever fortfarande med polisbeskydd. Inledningsvis var det svårt – hon fick inte ha någon kontakt med två av 42-åringens barn, den 19-åriga kvinnan och den 21-årige mannen.

– Polisen sa åt mig att jag skulle vända om jag fick se dem.

Hon vände sig sedan direkt till 42-åringen.

– I fredag fick jag äntligen tag på din dotter, hon mådde jättebra. Och jag sa att jag gärna ville träffa henne, kanske ha picnic i en park med hennes lilla.

Reagerade inte på mammans tårar

Den 42-åriga reagerade inte nämnvärt utan satt och tittade med tom blick ut i rättssalen.

Några få rättegångsdagar återstår. Domaren undrade om försvarsadvokaterna tagit ställning till en eventuell rättspsykiatrisk undersökning, RPU.

Ex-pojkvännens försvarsadvokat Lars Jähresten sa att han förutsatte en sådan.

– Min klient har ju erkänt och han blev ju dessutom kryssad i den lilla sinnesundersökningen, paragraf 7-utredningen.

Misstänks lida av allvarlig psykisk störning

Utredningen visade att ex-pojkvännen kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning. Samma svar gavs på 42-åringens utredningen.

– Det får vi återkomma till, sa 42-åringens försvarsadvokat Amanda Hikes.

På onsdag fortsätter rättegången och då är det fortsatta förhör med 42-åringen. Även två forskningsingenjörer vid institutionen för vatten och miljö vid Sveriges lantbruksuniversitet kommer att höras om deras kunskap om kiselalger.

Från försvarets sida har man kallat fyra personer – det är oklart vad de ska vittna om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet