Elizabeth Salomonsson (S) och Annika Duán (S) efter tisdagkvällens beslut. Foto: Heinz Blahusch

Annika Duàn (S) blir nytt kommunalråd i Köping

Uppdaterad
Publicerad

Vid årsskiftet lämnar Elizabeth Salomonsson (S) rollen som kommunstyrelsens ordförande i Köping efter 35 år på posten. Nu är det klart vem som blir hennes efterträdare – i alla fall tillfälligt.

– Det känns lite euforiskt, skulle jag säga. Och lite nervös, lite: ”hur ska det här gå?”, ha ha!, säger Annika Duàn (S) till SVT och fortsätter:

– Jag är ju ganska van politiskt men har aldrig haft något heltidsuppdrag med det ansvaret. Elizabeth Salomonsson är ju så otroligt rutinerad och kan Köpings kommun på sina fem fingrar.

Utsågs under tisdagskvällen

Det var under ett medlemsmöte på tisdagskvällen som stadens socialdemokrater valde den 63-åriga Kolsvabon. Annika Duàn har varit aktiv fritidspolitiker sedan början av 1980-talet och arbetar för närvarande på kommunens jobbcenter.

Sitter bara fram till 2022

Det formella beslutet tas av kommunstyrelsen, men efter det är tanken att Annika Duàn kliver in i sin nya roll vid årsskiftet. Hon har dock inga planer på att sitta lika länge som sin föregångare:

– Jag blir 64 år om en månad och det här var kanske inte min plan för livet. Tanken är att ta uppdraget fram till nästa val, så får vi se vad som händer då, vilka partiet väljer att lyfta fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.