– Vi är glada för varje krona, vi vänder och vrider på varje slant, säger Annika Öhrn i Västerås om habiliteringsersättningen. Foto: SVT

Annika i Västerås om hab-ersättningen: ”Vi vänder och vrider på varenda slant”

Uppdaterad
Publicerad

Drygt hälften av de statliga pengarna som förra året skulle gå till personer som jobbar i daglig verksamhet användes aldrig. Personer med funktionsnedsättning gick därmed miste om 179 miljoner kronor.

– Det är jättedåligt, vi gör ju riktiga och viktiga jobb, säger västeråsaren Annika Öhrn.

Västerås tillhör de omkring 90 procent av kommunerna som betalar habiliteringsersättning till personer med funktionsnedsättning som deltar i daglig verksamhet enligt LSS.

Västerås tillhör också de kommuner som istället för att betala ut alla statliga pengar man fick till habiliteringsersättning förra året, valde att skicka tillbaka pengar till Socialstyrelsen.

Habiliteringsersättning

Redovisningen som Socialstyrelsen överlämnade till regeringen i somras visar att bara drygt hälften av de 350 miljoner kronor som avsatts till att stimulera habiliteringsersättningen användes. Resten valde kommunerna att skicka tillbaka.

Många ansåg att oklarheter kring villkoren samt kortsiktigheten försvårade för dem att använda pengarna.

Enligt redovisningen var det också bara 69 procent av landets kommuner som valde att rekvirera ut pengar.

Väldigt synd, menar Annika Öhrn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Habiliteringsersättning

Mer i ämnet