Foto: Melker Blomberg / SVT

Antalet covidfall och inlagda patienter har planat ut i Västmanland under storhelgerna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet som läggs in på sjukhus för att vårdas för covid-19 och antalet konstaterade fall har planat ut under jul och nyår.

– Storhelgerna har gått rätt bra. Att antalet fall inte har fortsatt uppåt som det har gjort på andra håll i landet får man bara vara glad och tacksam över. Vi var beredda på att det hade kunnat fortsätta uppåt, säger Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare.

Trots att färre varit inlagda på sjukhus så är situationen fortfarande ansträngd inom sjukvården.

– Vi är i en väldigt belastad period just nu. Det ska man ha klart för sig. Det har varit en utplaning i sjukvården men vi vill helst se en minskning från de 40-50 patienter som i snitt legat inne. Så det är viktigt att man fortsätter följa rekommendationerna, säger Lars Blad.

Enligt Lars Blad så har Västmanland i flera veckor legat på över tusen konstaterade fall av covid-19 i veckan. Summan av antalet fall är över 15 000 men då har drygt 5 000 av dem har tillkommit de senaste fem veckorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet