Foto: SVT

Mjölkens röda siffror: Antalet producenter fortsätter minska i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

I dagsläget finns det bara kvar 37 företag i Västmanland som sysslar med mjölkproduktion. För 30 år sedan var siffran 458. Minskning består till viss del av en minskad mejerikonsumtion, men även större gårdar och mer effektiv mjölkning tros spela roll.

Minskningen är inte något unikt för Västmanlands län utan är typisk för hela landets mjölkproduktion. Statistik från Jordbruksverket visar att antalet mjölkproducenter minskat med 42 procent de senaste 10 åren. 

Under samma period har antalet mjölkkor minskat med endast 12 procent, vilket indikerar att antalet kor per gård blivit fler.

Ny teknik ger ökad produktivitet

Bengt Johnsson, agronom på jordbruksekonomiska enheten, menar att även om antalet mjölkkor minskat så kompenseras det till viss del av ökad produktivitet hos dem som finns kvar.

– Ny teknik, som olika sorters mjölkrobotar, gör att varje ko producerar mer mjölk, säger han. 

Totalt producerades cirka 2 700 tusen ton mejeriprodukter i Sverige under 2019. Att jämföra med 2 862 år 2010, enligt statistik från Jordbruksverket.

I klippet berättar agronomen Bengt Johnsson mer om hur förutsättningarna ändrats för länets mjölkbönder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.