Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Martin Andersson, biträdande områdeschef för akutsjukvården i Västmanland, berättar om covid-läget i vården och hur de arbetar framåt. Foto: SVT

Läget efter julhelgen: Färre covid-sjuka behöver sjukhusvård i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit lägre belastning på sjukvården i Västmanland sedan julafton, då antalet som behöver sjukhusvård för covid-19 i länet minskar. Positivt menar Martin Andersson, biträdande områdeschef för akutsjukvården i Västmanland, som dock inte vill dra för stora växlar på det eftersom eventuella effekter av julfirandet inte märks än.
– Vi törs inte tro att den här lägre belastningen kvarstår, säger han.

På tisdagen vårdades 33 patienter med covid-19 på vanlig sjukvårdsavdelning i Västmanland och sju personer med intensivvård.

Det innebär att antalet som behöver sjukhusvård för covid-19 i länet har minskat något under julveckan, medan belastningen på IVA är fortsatt hög.

– Just nu har vi en lägre belastning än vad vi hade för fjorton dagar sedan. Man ska vara försiktig att dra för stora växlar på det, vi får se om det håller i sig, säger Martin Andersson, biträdande områdeschef för akutsjukvården i Västmanland.

Martin Andersson säger att det är först efter trettonhelgen man väntas kunna se eventuella effekter av jul- och nyårsfiranden.

Till och med den 28 december har 14 124 personer i Västmanland bekräftats smittats med covid-19. Av dem har 269 personer avlidit.

Sedan julafton har åtta personer med covid-19 avlidit, enligt regionens statistik.

I klippet ovan kommenterar Martin Andersson läget inom sjukvården och berättar hur de arbetar framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet