I klippet berättar näringslivschefen Annica Åkerblom om varför de valde att subventionera folien. Foto: SVT

Sala kommun får kritik för hygienprodukt – kan anspela på coronakrisen

Publicerad

Näringslivskontoret på Sala kommun erbjuder lokala företagare en antimikrobiell folie till billigare pris. Kritiska företag som hört av sig till SVT, menar att folien skulle kunna anspela på rädslan för coronaviruset, trots att folien inte har någon påvisad effekt mot virus.

Enligt Annica Åkerblom, näringslivschef, vill man erbjuda företagen en produkt som kan minska spridningen av bakterier. Att anspela på det nya coronaviruset var ingenting de hade medvetenhet om menar hon.

Den antimikrobiell folien placeras på ytor för att ta död på bakterier och förhoppningen enligt näringslivskontoret är att företag som har många kunder ska kunna använda den.

Coronaviruset i Västmanland

Kontroversiell

Den antimikrobiella folien innehåller silverjoner som bland annat anses skadligt för miljön. Användningen av silver kan även leda till att bakterier blir resistenta mot antibiotika. Det visar en studie som publicerades 2015. I Sverige används silver framförallt i kläder och sårförband inom sjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet