Anundshög – Boplats från yngre järnåldern

Uppdaterad
Publicerad

En boplats från yngre järnåldern har hittats i närheten av Anundshög. Ett ovanligt fynd eftersom man tidigare mest hittat gravar i området.

Det var under planeringen för vatten-och avloppsreningen mellan Tortuna och Hälla som några ovanliga hål hittades i närheten av Anundshög.

– Vi tror att det är boplatslämningar från yngre Järnåldern, säger arkeolog Maud Emanuelsson. Det finns många kända gravar i det här området men få kända boplatser.

Vem som bodde här verkar svårt att få reda på. Kanske var det kvinnan från den kända guldrika båtgraven på Tunafältet en bit bort på andra sidan vägen?

Finns mer att gräva fram

De två långhusen som nu grävs upp ska dokumenteras i en rapport, därefter åker vattenledningarna ner i marken, och det finns en risk att hela sanningen aldrig kommer upp till ytan.

– Vi undersöker bara en del av den här boplatsen, den fortsätter i en del av åkermarken som inte omfattas av ledningsgatan, konstaterar Maud Emanuelsson. Det finns därför ingen anledning för oss att gräva där.

Men det hindrar inte en arkeolog som Maud från att fundera.

– Jag är jättenyfiken på vad som finns där, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.