Foto: SVT

Appen som gör att tågen går i tid

Uppdaterad
Publicerad

För att få tågtrafiken att flyta bättre använder SJ:s lokförare en mobilapp som bland annat hjälper dem att hålla tidtabellerna. En applikation som västeråsaren och lokföraren Thomas Tydal har utvecklat.

– Det fanns ett behov av att förbättra informationen, så jag föreslog för SJ att man skulle kunna göra en app, säger Thomas Tydal.

Sedan 2011 har SJ:s lokförare använt mobilapplikationen för att få tågtrafiken att flyta på bättre. Genom den kan de bland annat se vilken hastighet de bör hålla för att hinna fram i tid, samtidigt som de kan minska elförbrukningen.

Applikationen visar också vilka tåg som finns framför och bakom. Det i sin tur gör att lokföraren kan se om de andra tågen är försenade och vad det beror på.

– Då kan man anpassa farten, slippa kraftiga inbromsningar och köra mjukare och även informera resenärerna om förseningar tidigt, säger Thomas Tydal.

Finns det inte en risk att förarna distraheras av att titta på applikationen?

– Tanken med appen är att informationen ska presenteras automatiskt, så man bara behöver slänga en blick på den, för att se hur läget är. Då blir det ju mindre av ett distraktionsmoment, säger Thomas Tydal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer