Foto: Arboga kommun

Arboga får 26,7 miljoner av staten för renovering av Herrgårdsbron

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har beviljat Arboga kommun ett statsbidrag på cirka 26,7 miljoner för renoveringen av Herrgårdsbron. Det täcker 60 procent av den totala renoveringskostnaden som avser två av totalt tre etapper.

Anders Röhfors (M) som är kommunstyrelsens ordförande, välkomnar beskedet i ett pressmeddelande från Arboga kommun.

– Det är som en tidig julklapp, ett välkommet tillskott till våra investeringsramar. Herrgårdsbron i sig har ett kulturhistoriskt värde och är ett landmärke i Arboga. Det är viktigt att vi gör den här satsningen för att bevara bron, säger han.

Minskad risk för isbildning

Åtgärder som har genomförts kopplat till statsbidraget är att vattenregleringsluckorna har bytts ut till en modern konstruktion.

Luckorna och sidoytorna är tillverkade helt i rostfritt stål och för att ytterligare öka effektiviteten och hållbarheten har luckor och sidoplåtar i utskoven försetts med kanaler som kopplats till fjärrvärmenätet. Detta för att minska risken för påfrysning och isbildning under den kalla årstiden.

Statsbidraget kommer att utbetalas under 2020 och 2021.

Foto: Arboga kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer