Arboga medeltidsdagar ökar barnvänligheten i år, säger Peter Weiderud (till höger på bilden) Foto: Melker Blomberg/svt

Arbogas medeltidsdagar ställs in: ”Det var det enda ansvarsfulla att göra”

Publicerad

För första gången på 32 år ställs Arbogas folkfest Medeltidsdagarna in.

– Det kändes inte ansvars fullt mot våra lokala aktörer som planerar för det här att vänta för länge med att ge besked, säger medeltidsföreningens ordförande Peter Weiderud.

När Storsjöyran och Visby medeltidsvecka meddelade att de skulle ställa in, och Västmanlands smittskyddsläkare dessutom rådde föreningen att avboka, beslutade även medeltidsföreningen att ställa in Medeltidsdagarna i Arboga, rapporterade Bärgslagsbladet/ Arboga tidning på fredagen.

 – Det känns tråkigt. Vi har haft det här evenemanget i 30 år och det är det största evenemanget som Arboga har, säger Weiderud.

Drygt 30 000 personer besöker evenemanget som skulle ha hållits andra veckan i augusti. Det var ett svårt beslut att ta, speciellt att meddela alla näringsidkare i Arboga menar Weiderud.

– De har det redan tufft men det var det enda ansvarsfulla att göra.

Vissa artister som redan bokats in hoppas kunna gästa Arboga senare på året.

– Eventuellt så kanske Arbogas julmarknad kan få en mdeltida prägel då konserter och andra bokningar kanske kan hållas då.

Peter Weiderud ser ändå ljust på framtiden och nästa år.

– 2021 kommer att bli ett rekordår då vi kommer att vara sugna på att fira medeltiden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.