Foto: TT

Årets vaccin ska ge bättre skydd mot influensan

Publicerad

I veckan som kommer börjar vaccineringen mot säsongens influensa. Årets vaccin i Västmanland ska ge ett bättre skydd än tidigare, då det som upphandlats skyddar mot fyra influensastammar istället för tidigare års tre.

– Det ger ett bättre skydd på så sätt att det skyddar mot flera typer av virus. Svårigheten med influensavirus är att de förändrar sig och man kan aldrig veta vilket som ger upphov till mest sjuklighet. Så ju fler som ingår i vaccinet desto bättre, säger smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Bland annat gravida och äldre

På tisdag 6 november startar vaccineringen mot säsongens influensa.

Vaccin erbjuds kostnadsfritt till dem som ingår i grupperna som rekommenderas vaccinera sig, bland annat gravida och de över 65 år. Även andra kan ta vaccin men får då bekosta det själva.

Finns en skepsis

Men det finns en skepsis, bland annat efter komplikationerna med narkolepsi som kom efter vaccinationerna mot svininfluensan.

– Säsongsinfluensavaccinet är uppbyggt på ett annat sätt än det vaccin som användes vid svininfluensan år 2009-2010. Det vanliga influensavaccinet har använts i mer än 30 år och i miljontals doser världen över och vi vet att man inte får narkolepsi av det, säger Smedjegård.

Men det finns ju också de som blivit sjuka trots att de tagit influensavaccin och därför tvekar eller tycker det är onödigt?

– Det tar 10-14 dagar innan man kan räkna med att ha fått ett antikroppskydd av vaccinet, så blir man smittad med influensa under den tiden är det stor risk att man blir sjuk.

Influensavaccinernas skydd brukar ligga på omkring 25-50 procent. Det är inte lika effektivt som exempelvis de inom barnvaccinationsprogrammet, som skyddar till 90-95 procent, förklarar smittskyddsläkare Jan Smedjegård. Foto: SVT

– Men de som blir influensasjuka trots att de vaccinerat sig brukar inte bli lika svårt sjuka som de hade blivit om de inte tog vaccinet. Det är också färre av de vaccinerade som behöver läggas in på sjukhus. Det finns ingen annan bättre metod att förebygga influensa, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Västmanland.

 • Personer över 65 års ålder (födda år 1953 eller tidigare)
 • Gravida kvinnor efter graviditetsvecka 16
 • Vuxna och barn över 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
  kronisk hjärtsjukdom
  kronisk lungsjukdom, som KOL och svår astma
  andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft och ansamling av slem i luftvägarna (till exempel kratig fetma eller neuromuskulära sjukdomar)
  kronisk lever- eller njursvikt
  diabetes mellitus
  tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar
 • De som bor tillsammans med personer som har kraftigt nedsatt immunförsvar – för att de inte ska riskera bli sjuka och smitta vidare.

Källa: Smittskyddet i Västmanland/Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer