Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se hur arkeologen Jonas Ros jobbar för att fastställa vart kulturlagren börjar på Stora torget. Foto: Olle Strandberg/SVT

Arkeologisk utgrävning på Stora torget i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Utgrävning på Stora torget i Västerås ska fastställa var kulturlagren börjar. Förhoppningen är att torget ska göras om.

– Tanken är att det ska bli ett nytt vardagsrum för alla västeråsare, säger Anna Thunell (MP).

4 oktober påbörjades det första steget med arkeologiska undersökningar av Stora torget i Västerås. Undersökningen beräknas vara klar i slutet på november och är den första av tre som behövs för att fastställa om en förändring av torget kan ske.

Västerås stad har gett Stiftelsen Kulturmiljövård i uppdrag att gräva upptill 50 provgropar på Stora torget för att fastställa var kulturlagren börjar. Det efter att Länstyrelsen beslutat att en arkeologisk undersökning behövs om Stora torget ska kunna göras om.

– Vi tar bort gatustenarna och sen gräver vi ner oss till olika djup. Det varierar mellan 25 cm och en meter, säger Jonas Ros, arkeolog på Stiftelsen Kulturmiljövård.

Ett första steg

Den undersökning som nu görs är bara det första etappen av förändringen av Stora torget. Undersökningen ger ett underlag för vad kostnaden för förnyelsen av Stora torget skulle bli.

– Om vi väljer att gå vidare då gör man djupare undrsökningar. Det kan handla om att gräva större hål eller gräva djupare. I de andra stegen är det frågan om att kanske ta upp det som finns där nere, säger Anna Thunell (MP), ordförande för tekniska nämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer