Foto: SVT

Asylsökande hungerstrejkar i Norberg

Uppdaterad
Publicerad

Många asylsökande på ett boende i Fliken strax utanför Norberg är starkt upprörda över levnadsförhållandena på anläggningen. En del hungerstrejkar och vissa menar sig bli behandlade som djur.

När SVT kommer till boendet, som ligger på landet en bit utanför Norberg, blir vi mötta av en stor grupp upprörda människor som berättar om hur bortåt 130 människor ska dela på en tvättmaskin och en tv. De berättar att sex personer sover i ett sovrum, som bara har ett dåligt lysrör som ljuskälla. De berättar att man inte kan få något att äta efter klockan 17.30.

– Det här är inte människovärdigt, säger en av de boende.

Enligt reglerna

Föreståndaren Ulrika Karlsson bekräftar att det för dagen bara finns en tvättmaskin, men menar att det har funnits tre och att det kommer tillbaka två imorgon. Hon säger att det finns två tv-apparater, men att det inte riktigt finns plats för att ställa in fler. Hon bekräftar att det bor sex personer i varje sovrum men poängterar att det är enligt Migrationsverkets egna regler och att hon inte har hört några klagomål om ljuset.

– Om de hade kommit till mig skulle jag säkert ha kunnat rota fram några lampor ur förrådet, säger Ulrika Karlsson. Hade det varit jag hade jag skaffat en lampa på loppis och ordnat det själv.

Får lägga sig hungriga

När det gäller maten påpekar hon att det handlar om ett beslut om att man inte längre får ta med mat in på rummen, sedan det blivit för mycket slarv.

Men kan man straffa alla på grund av någon gjort fel, ni har ju barn här?

– Vi straffar inte alla, barn och sjuka får fortfarande ta in mat på rummet.

– Vi får gå och lägga oss hungriga på kvällarna, säger flera av de boende SVT talar med.

Oannonserat besök

Kicki Kjämpe på Migrationsverket berättar att hon gjort ett oannonserat besök på Fliken så sent som i förra veckan.

– Jag upplevde inte de här bristerna som man påtalar nu och är lite förvånad över att det blir så massiv protest på en gång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.