Issis Melin är kurator och har varit i kontakt med den utsatta flickan. Hon tycker att det är glädjande att fallet går till åtal. Foto: SVT/TT-bild

Pappa försökte gifta bort 14-åring utomlands

Publicerad

En man i Västerås ska ha tagit med sin dotter utomlands och försökt få henne att gifta sig trots att hon vid tillfället bara var 14 år gammal. Han blir nu den första att åtalas enligt en ny brottsrubricering.

– Det är glädjande att det väcks åtal, och att det görs här. Det gör Västmanland till föregångare, säger Issis Melin som är skolkurator i Västerås och som haft kontakt med flickan under längre tid.

Det var i samband med en resa över jullovet i december 2014 som flickan reste med sin far utomlands. Enligt åtalet har flickan berättat att pappan sagt att de skulle hälsa på hennes mamma under utlandsvistelsen.

I förhör berättar flickan att de aldrig besökte mamman, utan att de istället rest till en nära släkting till pappan. Väl där ska mannen ha försökt förmå sin 14-åriga dotter att ingå äktenskap med en flera år äldre man.

Återvände hem utan flickan

Flickan säger i förhör att hon vägrade gifta sig varpå pappan ska ha försökt övertala henne. Han ska enligt flickan också ha fått henne att uppdatera sin Facebook-status med att hon var förlovad.

Efter en tid ska pappan ha återvänt till Sverige, men lämnat flickan att bo hos en släkting i landet mot hennes vilja.

Åtalet är unikt eftersom det är andra gången någon åtalas i Sverige för äktenskapstvång och första gången rubriceringen vilseledande till äktenskapsresa återfinns i ett åtal.

Uttryckte oro inför resan

Flickan hade före resan uttryckt oro inför skolkuratorn Issis Melin. Då hon inte var tillbaka till skolstarten kopplade Melin in socialtjänsten. Under tiden flickan varit utomlands har de stundtals haft kontakt via Facebooks chattfunktion.

Med hjälp av släktingen som hon bodde hos och den svenska ambassaden kunde flickan ta sig tillbaka till Sverige efter drygt ett år utomlands.

Enligt Issis Melin har det varit en lång process att få hem flickan. Hon säger att både polis och socialtjänst har gjort stora insatser.

– Men idag mår flickan bra. Hon är ambitiös och väldigt glad över att vara tillbaka i Sverige, säger hon.

Nekar till brott

Pappan till flickan åtalas nu för att ha utnyttjat hennes utsatta situation genom att försöka få henne att gifta sig under en resa. Enligt åtalet vilseledde han flickan med resans ändamål samt tog ifrån henne pass och mobiltelefon.

Bevismaterialet i förundersökningen består bland annat av förhör med flickan, ett flertal vittnen från flickans skola, samt även chattkonversationer från Facebook mellan pappan och dottern.

Pappan till flickan nekar till brott.

Unikt åtal

Visa

Åtalet är det andra någonsin gällande äktenskapstvång, en brottsrubricering som har funnits sedan den 1 juli 2014.

Mannen är alternativ åtalad för vilseledande till äktenskapsresa. En brottsrubricering som även den trädde i kraft 2014. Det är det första åtalet någonsin med den rubriceringen.

Den första domen gällande äktenskapstvång meddelades vid Lunds tingsrätt den 15 juli. En man dömdes då till fyra års fängelse för bland annat det fullbordade brottet.

Källa: Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer