Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Framförallt är det roligt att det kommer så mycket kvinnor och unga tjejer, samtidigt som killarna är kvar och tränar, säger Carina Stenberg (näst längst till höger i bild). Foto: SVT

Ideellt arbete i Atletklubben – för att alla ska kunna träna

Uppdaterad
Publicerad

Friskvård ska inte vara en köns-, ålders-, etnicitets- eller kostnadsfråga. Det är visionen hos Atletklubben i Skinnskatteberg, som tack vare medlemmarnas ideella engagemang fördubblat sitt medlemsantal sedan förra året.

– En kompis tar med en kompis och så vidare. Vi har riktat in oss mot de grupper vi saknat, bland annat kvinnor och seniorer, säger ordförande Per Andersson.

I klippet berättar klubben hur de jobbat.

När SVT besöker lokalerna vid Masbo IP är intrycket att de främsta anledningarna till klubbens växtvärk är det ideella engagemanget och medlemmarnas intresse för friskvård och hälsa – även om det var tillgången till större lokaler vid årsskiftet som fysiskt möjliggjorde för klubben att ta in nya medlemmar. De har tidigare fått stå på väntelista.

Medlemmarna har mer än fördubblats

Sedan 2018 har medlemsantalet ökat från 80 till cirka 260. Av dem är en dryg tredjedel kvinnor och en femtedel seniorer över 65 år.

Vem tjänar pengar på det här då?

Per Andersson, ordförande Skinnsbergs Atletklubb

– Det är ingen i klubben som är avlönad. Det är väl kanske samhället [som avlönas], eftersom vi förhoppningsvis hjälper till att hålla människor friskare, skrattar Per Andersson.

”Alla hjälps åt”

Med styrelsen som motor jobbar medlemmarna tillsammans för att skapa en miljö där alla ska känna sig välkomna och ha råd att träna. Det finns ett samarbete med andra föreningar och relationen till kommunen och lokala företagare sägs vara god.

– Det finns ett intresse i hela byn skulle jag säga, det är en del av framgångsvågen.

Varför är det så viktigt att göra det här då, det finns ju annat än styrketräning?

– Folk mår ju bättre när man får röra på sig, men det måste vara utifrån var och ens egna förutsättningar. Det är det som är viktigt och det är det vi vill skapa här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer