Foto: Caroline Slotte/ SVT / TT

Många badolyckor för räddningstjänsten under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Det är vädret som styr vilka ärenden som räddningstjänsten får rycka ut på under sommaren. Enligt Fredrik Eriksson på Räddningstjänsten Mälardalen handlar det i många fall om badrelaterade ärenden. 

– När det är fint väder brukar det tyvärr vara så att vi får larm om drunkningsolyckor, säger han. 

Det är den enskilde som ansvarar för säkerheten vid ett bad, säger Fredrik Eriksson på Räddningstjänsten Mälardalen. Det finns ett par saker att tänka på menar han; bada inte ensam, ha kunskap om hur badet ser ut och dyk inte på okända platser. Han uppmanar också den som är vid vattnet att inse sin begränsning.

– Se till så att den som inte har ordentlig simförmåga har flytväst på sig till exempel, säger Fredrik Eriksson.

Förutom problem direkt relaterade till själva badandet har räddningstjänsten sett ett återkommande besvär på vägen till badplatserna när de fått larm om en olycka. 

– Det blir ofta svårigheter med folk som parkerar så att vägen blockeras. Våra insatser blir mycket effektivare om vi kan köra ändå ner. Så parkera korrekt, säger Fredrik Eriksson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.