Foto: SVT

Att våga vara den som säger hej

Publicerad

En pjäs om utanförskap och fördomar ska få unga att bättre förstå ensamkommande barns situation.

Den här veckan gästas skolorna i Västerås av Friends och UNHCRs projekt Hej Sverige! Ett projekt som handlar om utanförskap och fördomar och tar avstamp i ensamkommande flyktingbarns berättelser.

Tillbergaskolan tillhör de skolor där eleverna deltagit i projektet. De får först se kortpjäsen Personnummer XXXX. En monologföreställning av Shebly Niavarani som tar upp frågor om identitet i mötet med skolan. Minnena från det gamla landet blandas med nya utmaningar på en svensk skolgård.

– Vi vill ta upp frågor och förmedla berättelser från ensamkommande flyktingbarn, förklarar Helene Halling på Friends. Vi upplever att det är frågor som inte diskuteras så mycket och det saknas kunskap i ämnet.

Till föreställningen hör även en föreläsning som fördjupar och diskuterar de frågor som tas upp i pjäsen. Efter avslutad diskussion välkomnas elever och lärare att stanna kvar och samtala med skådespelare och föreläsare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer