Margareta Hallner har 18 års erfarenhet av att vara förälder till ett funktionsnedsatt barn, något som fick henne att engagera sig i Samför och VHS. Foto: SVT/Fonnisson

Vardagshjälp för föräldrar till funktionsnedsatta

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar till barn med funktionsnedsättning lägger ner mycket tid på att administrera sitt barns vardag. I Västerås pågår nu pilotprojektet ”Samför” som vill underlätta för dem.

– Vi har träffat föräldrar som har mellan 70 och 90 kontakter till sitt barn. Det är som att driva ett företag att ha ett barn med speciella behov, förklara Margareta Hallner som arbetar med Samför.

”Lotsar dem till rätt kontakter”

Projektet Samför startade 2013 och under de tre åren som gått har organisationen hjälpt nära hundra föräldrar och deras barn.

Framförallt finns Samför till för att lotsa föräldrar till rätt hjälp och samordnare. De kan även närvara som stöd vid möten.

– Vi vill se en helhet runt barnet och familjen samtidigt som vi vill vara ett stöd för föräldrar och lotsa dem att hitta rätt kontakter. För som det är nu bollas de mellan Försäkringskassan, Västerås stad, landstinget Västmanland och mellan skolorna. Framför allt i grundskolan är det svårt att möta upp barn med speciella behov, berättar Margareta.

Enligt barnombudet Sara Holm Stålhand hamnar många barn mellan stolarna vilket gör att föräldrarna får dra ett stort lass. Hon menar att det också är svårt för skolor att få till rätt åtgärdsprogram.

– Många föräldrar som ringer till mig upplever att det inte fungerar. Och det är ett problem då de här barnen har rättigheter som de inte får, säger hon.

Projektet kan bli förebild

Att söka stöd hos Samför är gratis och finns till för alla föräldrar. Barnet behöver alltså inte ha en diagnos för att föräldrarna ska få hjälp. Socialstyrelsen har gjort studiebesök hos Samför eftersom de ser över det nationella föräldrastödet och Mälardalsmodellen kan komma bli en förebild.

– Jag kände när jag läste om Samför att – Äntligen! Det finns någonstans för de här föräldrarna att vända sig och få stöd från några som har kunskap och är insatta, berättar Sara.

Projektet pågår till sista juli fast man jobbar nu för att det ska bli permanent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.