SVT träffade ungdomar på Tunboskolan i Kolbäck och pratade hörlursvanor Foto: Jenny Berggren/SVT

Åttondeklassarna: Så mycket – och därför – lyssnar vi i hörlurar

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som forskare ser en koppling mellan ljudexponering i hörlurar och hörselskada tycks hörluranvändningen explodera när unga kommer i tonåren.
– För det mesta är det för att jag typ vill vara lite själv, säger 14-åriga Clara Bauer.

SVT tog hjälp av ett gäng åttondeklassare för att få en liten bild av hur mycket och varför tonåringar använder hörlurar. Se och hör dem i klippet.

Enligt forskare finns en koppling mellan ljudexponering i hörlurar och hörselskada, men hur stort problemet är vet man inte. Men troligt är att skador som uppstår idag inte upptäcks förrän decennier senare.

Nivåer – tiden – kvalitén

– Det finns också en oro för att den naturliga försämringen av hörseln som sker med åldern, att den blir värre på grund av exponeringen via hörlurar i unga år, säger Pernilla Videhult Pierre, hörselforskare vid Karolinska institutet.

Att hålla ljudnivåerna nere, att inte lyssna hela tiden samt att välja hörlurar av bra kvalitet sägs dock minska riskerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer