Flerfamiljshus i Västerås eldhärjades natten till onsdag. Foto: Alexander Arntsen/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Avgörande beslut räddade huset från allvarligare skador

Uppdaterad
Publicerad

Det tolvtimmar långa släckningsarbetet efter branden på Råby har avslutats. De första som gick in i huset på onsdagseftermiddagen kunde konstatera att de flesta lägenheterna räddats.

Brandkåren har avslutat släckningsarbetet och lämnat över flerfamiljshuset på Lövsångargatan till en byggfirma som börjat sanera vinden. 

Avgörande beslut

Stora delar av huset skonades från skador tack vare beslutet att låta taket brinna bort. Det menar Gunnar Henriksson inre befäl på Mälardalens Brand- och Räddningsförbund.  

– Den stora framgångsfaktorn var att räddningsledaren tidigt fattade beslutet att låta taket brinna bort. Hade vi gjort som vi ofta gör, spolar vatten för att snabbt släcka, hade vi fått vattenskador i princip alla lägenheter, säger Gunnar Henriksson.  

Räddningsledaren läste av husets konstruktion och såg att det hade ett bra brandskydd innan han fattade beslutet. Flerfamiljshuset hade nämligen en så kallad brandsektionering. Ett mellanrum mellan tak och vind fyllt med betong som gör att det är svårare för branden att sprida sig.  
–  Det som kan hända är att taket ramlar ned men det brinner aldrig igenom till lägenheterna. 

Brandorsak fortfarande en gåta

Utredningen om mordbrand fortsätter och det kommer att ta tid innan dem boende kan flytta tillbaka.  
– Under torsdagen kommer vi inleda en teknisk undersökning på platsen, säger polisens presstalesperson, Daniel Wikdhal

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Branden på Råby

Mer i ämnet