Foto: Melker Blomberg / SVT

Avloppsvattnet avslöjar droganvändningen i Arboga

Uppdaterad
Publicerad

Arboga är en av de kommuner som nyligen testat sitt avloppsvatten efter olika narkotikasubstanser. Syftet är att kartlägga hur droganvändningen ser ut.

– Det är ett bra hjälpmedel. Vi kan se när och vad som används i kommunen. Om det är på vanliga helger, lönehelger eller mitt i veckan, säger Anders Röhfors (M), kommunstyrelsens ordförande.

Två prover genomfördes under mars 2020. De visade bland annat på en relativt liten förekomst av cannabis och kokain. Det som sticker ut från proverna och som ligger över rikssnittet är förekomsten av amfetamin. Tanken är nu att ta flera prover framöver för att kunna analysera resultaten.

– Bara ett eller två mätresultat säger oss egentligen inte så mycket. Vi behöver följa över tid för att se olika trender och vilken riktning ett användande går, säger Andreas Ahlsén, säkerhetssamordnare.

– Ser vi att det är ett stort användande av narkotika i Arboga så måste vi agera, både från polisens och kommunens håll, säger Anders Röhfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Droger bland unga

Mer i ämnet