Foto: Västerås Ornitologiska Förening

Här blir det bråk om maten – nykläckta pilgrimsfalkarna på silon i Västerås omättliga

Uppdaterad
Publicerad

Dejting, parning och ihärdig häckning. Pilgrimsfalken, som i början av april levde själv, har jobbat hårt på familjefronten.

Förra onsdagen började det knaka i äggen hon ruvat på.

Hennes sambo dog förra året och länge såg det ut som att hon skulle få en singelsommar på Lögarängen. Sent omsider, när parningssäsongen redan var i fullgång, dök han upp: en hane från Arboga med rätt inställning.

Parningen blev försenad men de var ihärdiga och snart kunde man se resultatet i form av tre roströda ägg. Alltihopa filmades och direktsändes på Ornitologiska Förenings hemsida.

Pilgrimsfalkarna i Västerås

Onsdagen den 2 juni började det knaka i skalen och de två första ungarna kläcktes. Den tredje ungen dröjde och gjorde entré först den 4 juni.

Naturens råa verklighet

Tyvärr är det en hård lag som råder i naturen och det är inte alldeles ovanligt att de ungar som föds senare och därmed är mindre inte prioriteras under matningen.

– Ibland gör fåglarna så att de bara matar de största ungarna. Förra gången var det den fjärde som var minst och inte klarade sig, säger Johan Karlsson, ordförande för Västmanlands Ornitologiska Förening.

Efter några veckor i boet kommer ungarna klättra ut och upp på silons tak där de börjar öva på att flyga.

– De vet vad de gör. Under alla år vi har följt de har det aldrig hänt att någon unge ramlat ned.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pilgrimsfalkarna i Västerås

Mer i ämnet