Foto: SVT/Johanna Olofsson

Bäckby vaknade till enhörning som stigit ned på tak

Publicerad

Västeråskonstnären Tony Lorenzi fortsätter att försöka utvidga gränserna till det offentliga rummet och öppna upp till diskussion kring vilken typ av konst som ska ta plats. På onsdagsmorgonen vaknade Bäckby till en enhörning som stigit ned på ett tak.

– Jag var ute och inventerade fastigheter för ett annat konstverk och då hittade jag den här byggnaden och tänkte att här skulle det vara coolt med en enhörning – också för att den kontrasterar bra till det kalla, hårda industriområdet, säger Tony Lorenzi.

I linje med sin nya mission att realisera så många idéer som möjligt och med hjälp av fastighetsbolaget Castellum som gärna släppte till takytan står nu en glänsande vit enhörning mitt emot utfarten till Bäckby centrum.

– Det är en väldigt vältrafikerad led i ett annars tråkigt industriområde. Jag tyckte att det behövde piggas upp av någonting, säger Tony Lorenzi.

Bekostar enhörningen själv

Enhörningen har han själv bekostat, ett sätt att kunna göra det han vill och gärna själv skulle se mer av i det offentliga rummet, utan att behöva styras av andra. Han har länge jobbat för att ge konst som ligger utanför det traditionella plats i det offentliga rummet och enhörningen på Bäckby är ett led i detta pågående projekt.  

– Om man vill ha något ordentligt gjort får man göra det själv liksom, säger han med ett skratt.

– Jag försöker bidra på mitt sätt för att bana väg i något jag tycker skulle vara kul att se själv, som en del i att påverka den offentliga konsten i en riktning som jag själv tycker är mer intressant.

Lockas av kontraster

Tony Lorenzi lockas av kontrasterna och ser gärna offentlig konst på andra platser än i centrum – så länge folk ser den och reagerar. Konstnärsskapet har sedan uppväxten gått från graffiti i stans gångtunnlar, via utställningsgallerier, vidare ut i internationella projekt.

Med framgångar, ålder och kontakter har det med tiden också kommit en möjlighet att påverka, något han gärna vill använda sig av på hemmaplan, med förhoppningen att fler ska få utrymme att uttrycka sig offentligt.

– Det är flera verk i det offentliga på gång – jag har beslutat mig för att rikta blicken lokalt istället för att blicka ut. Inte bara saker i andra städer, länder eller gallerier utan sådant folk kan ta del av här.

TV: Se hela inslaget med Tony Lorenzi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer