Bäckbyskolans högstadieelever måste välja om inför hösten. Foto: SVT

Bäckbyskolan blir utan högstadium

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens grundskolenämnd beslutade vid tisdagens sammanträde att stänga ner högstadiet på Bäckbyskolan i Västerås. Redan nästa vecka får eleverna information om olika alternativa skolor att välja på.

– Vi gör det här utifrån att vi ska kunna garantera alla elever en god undervisning. Nu är elevantalet så lågt att det blir svårt, både att hitta behöriga lärare och att få till en gruppdynamik i undervisningen, säger Vicki Skure-Eriksson (C) som är ordförande i Västerås grundskolenämnd.

Bäckbyskolans framtid har länge diskuterats och idag beslutade alltså grundskolenämnden att högstadiet flyttar ut efter terminens slut.

Får välja annan skola

Nästa vecka får skolan besök av olika fristående och kommunala högstadieskolor som informerar om sina verksamheter för att eleverna ska kunna välja var de vill gå inför höstterminen.

– Det är förstås inte någon garanti att du får precis den skola du önskat men de har stora möjligheter att kunna välja, säger Vicki Skure-Eriksson. 

Beslutet innebär också att finska klassen flyttar till Emausskolan och att den särskilda undervisningsgrupp för elever med rörelsenedsättning som idag finns på Bäckbyskolan istället flyttar till Skiljeboskolan.

Namninsamling

Vänsterpartiet har initierat en namninsamling för att behålla högstadiet på Bäckby och en lista på 480 lämnades in i anslutning till tisdagens nämndsammanträde. Enligt Vicki Skure-Eriksson (C) togs listan emot men den ändrade alltså inte nämndens inställning i frågan. Alla utom Liberalerna röstade för en flytt. Vänsterpartiet som inte har någon ordinarie plats i nämnden lämnade istället in ett särskilt yttrande.

– De drygt 80 elever som valt högstadiet på Bäckby måste erbjudas större chanser att nå målen. Fyra av fem elever på området har redan valt bort Bäckbyskolan och då vill vi ge den femtedelen som är kvar bättre möjligheter att kunna lyckas i skolan och nå sina mål, säger hon.

De elever som väljer skolor längre bort än fyra kilometer kommer under första läsåret att erbjudas busskort för sina resor till och från skolan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer