Foto: SVT/Daniel Hedström

Konditoriet bakar rekordtårtan – igen

Uppdaterad
Publicerad

I Köping pågår inspelningen av Filip och Fredriks film Tårtgeneralen, och snart är det dags att spela in scenen då den rekordlånga smörgåstårtan visas upp.

Filip och Fredrik och filmteamet har tagit sig drygt halvvägs i inspelningen av filmen Tårtgeneralen.

Enligt Filip Hammar känner de sig välkomna i hans gamla hemstad Köping, och han menar att Köpingsborna har slutit upp kring inspelningen.

Filmen handlar om Hasse P som, kort efter att Köping kallats Sveriges tråkigaste stad, bestämde sig för att slå rekord i världens längsta smörgåstårta för att sätta staden på kartan.

Samma konditori

Det var 1985 som Hasse P lyckades slå rekordet. Då bakades den 510 meter långa smörgåstårtan på Konditori Bivur i Köping. Nu har samma konditori anlitats för att göra en (lite mindre) kopia av originaltårtan till filminspelningen.

– 1985 var det min pappa och farbror som drev det här. De bakade tre meter om dagen och fryste i några månader. De sista dagarna fick de baka dygnet runt. Jag vet inte om de visste vad de gav sig in på riktigt, säger Pelle Sjöman som idag driver konditoriet tillsammans med sin bror.

”Hela stan lever upp”

Hur känns det att ni fick uppdraget att baka tårtan den här gången också?

– Det är jätteroligt. Framförallt är det kul för stan. Att Filip och Fredrik gör det här i stan, och använder så mycket statister i stan. Hela stan lever ju upp och pratar om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.