Barn föll ner i golvet under förlossning på Västerås sjukhus

Publicerad

Ett barn ramlade ner i golvet under en förlossning på Västerås sjukhus. Fallet var så pass allvarligt att navelsträngen gick sönder. Nu har förloppet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

Enligt anmälan ska händelsen ha hänt efter att barnmorskan lämnat rummet. Under tiden barnmorskan var borta ska undersköterskan ha sagt åt mamman att ställa sig upp och krysta med hjälp av ett gåbord. Då ska barnet ha kommit ut och ramlat ner på golvet samtidigt som navelsträngen gått sönder.

När barnmorskan kom tillbaka ska hon enligt anmälaren varit chockad, då hon instruerat mamman att sitta på en pall och krysta. Enligt anmälan ska händelsen varit en traumatisk upplevelse för mamman och skapat en oro, då barnet fått blodbrist och sår i huvudet i samband med händelsen.

De drabbade har haft samtal med förlossningschefen och kurator angående händelsen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.