Skickades hem från akuten i Västerås – hemma brast barnets blindtarm

Uppdaterad
Publicerad

Två dagar efter att barnet skickats hem från akutmottagningen på Västmanlandssjukhus – med diagnosen urinvägsinfektion – brast hens blindtarm. Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sjukhuset.

Barnet hade buksmärtor och feber när hen kom in till akutmottagningen på Västmanlandssjukhus sent på kvällen i början av september. Hen var öm över magen, framförallt på höger sida, står det i journalen. Läkaren som undersökte barnet genomförde inte en så kallad rektalpalpation, en undersökning som ska göras vid misstänkt blindtarmsinflammation.

Enligt IVO hade läkaren inte tillräckligt medicinskt eller kliniskt underlag att fastställa diagnos. I sitt beslut skriver IVO också att barn med oklara sjukdomstillstånd ska erbjudas inläggning för observation.

”Drick och vila”

Istället fick barnet diagnosen urinvägsinfektion och fick åka hem med ett antibiotikarecept och rekommendationen att dricka och vila mycket.

Två dagar efter akutbesöket hade varken febern eller smärtorna försvunnit och föräldrarna sökte vård på nytt. Den här gången skickades barnet vidare till kirurgakuten och vid en ultraljudsundersökning syntes inflammationen tydligt.

När barnet opererades samma kväll upptäcktes även brusten blinddtarm. Fem dagar efter operationen vårdades barnet inom slutenvården med intravenös anitbiotika.

I IVO:s beslut beklagar verksamhetschefen för kirurgkliniken att barnet fick fel diagnos och försäkrar att händelsen ska tas upp i verksamhetens händelseanalysgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.