Maskoten Tasse delar ut kramar under Västerås Barnfestival. Foto: Västerås Tidning/Västerås Barnfestival

Barnslig festival jubilerar

Publicerad

På lördag fylls Västerås city av gratisaktiviteter för barn. 20 000 barn och vuxna väntas när Västerås Barnfestival firar 20 år.

– Det blir mer av allt skulle jag vilja säga. Fler aktiviteter, fler scenuppträdanden och vi har fler föreningar som är med och arrangerar, säger Jonas Bresser, samordnare på Växhuset.

Ska vara något för alla barn

Prova-på-aktiviteter, gycklare, scenuppträdanden och trolleri är bara lite av allt som händer i centrala Västerås under lördagen.

”Snickarskolan” var en av prova-på-aktiviteterna på förra årets festival. Foto: Västerås Tidning

Och allt förutom ett par av aktiviteterna är gratis.

– Och de få som kostar en symbolisk slant, därifrån går alla intäkter till välgörenhet. Till Barnkliniken på sjukhuset i Västerås, säger Jonas Bresser.

Barnfestivalen är sprungen ur idén som föddes redan på 50-talet när arrangemanget Barnens dag ordnades runtom i Sverige. Det skulle vara en dag alla barn då inget skulle kosta pengar och som skulle vara fri från kommersiella intressen.

Maskeradparaden en höjdpunkt

Idén låg sedan nere under många år innan den återupplivades 1997. Då var festivalen främst koncentrerad till runt Växhuset, men numera händer det saker på de flesta håll i city. Exempel är Växhuset, Culturen, området vid domkyrkan och Vasaparken.

– Maskeradparaden som drar igång hela festivalen på lördagsmorgonen är verkligen en av höjdpunkterna. Där är alla välkomna, både barn och vuxna, och man får gärna vara utklädd. Omkring 1000 personer brukar gå med.

I maskeradparaden är både stor och liten välkommen. Foto: Västerås Tidning

Föreningar och organisationer ställer upp ideellt. Pengar från sponsorerna används till att till exempel beskosta vissa musik- och scenuppträdanden. Växhuset och Västerås Tidning är huvudarrangörer med Västerås citysamverkan som samarbetspartner.

– Festivalen ska verkligen vara för alla barn, och den växer för varje år. Det är fantastiskt att se, säger Jonas Bresser, samordnare på Växhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.