Foto: SVT

Batterifabriken delas – hamnar i både Västerås och Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Northvolts planer på att bygga Europas största batterifabrik i Sverige fick många kommuner att anmäla sitt intresse. På torsdagen blev det klart att företaget delar upp den nya fabriken mellan Västerås och Skellefteå.

Idag kom beskedet från Northvolt var man planerar att lägga sin batterifabrik, som enligt företaget själva ska bli störst i Europa. Det hela framställdes som en kamp mellan Västerås och Skellefteå, men tillslut valde företaget att dela upp fabriken mellan de två städerna.

Tillverkningen kommer att ske i Skellefteå i ”huvudfabriken”, därmed får staden också huvudparten av de flera tusen jobb som utlovats.

Batterifabriken Northvolt

– Detta kommer att skapa mellan 2.000-2.500 direkta jobb, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt, under presskonferensen.

I Västerås kommer en utvecklingsavdelning placeras, som enligt företaget kommer generera mellan 300–400 jobb.

Fabriken kommer främst producera lithium-jon batterier till elbilar.

ABB en av få investerare

Mycket är fortfarande oklart kring fabriken. Till och börja med ska företaget få in uppemot 40 miljarder kronor för att kunna bygga hela anläggningen.

Till en början kommer man bygga en så kallad demofabrik som kommer kosta drygt en miljard.

I nuläget har man inte redovisat många investerare förutom Västeråsbaserade företaget ABB som investerat drygt 100 miljoner i företaget.

Skellefteå vs Västerås

Från början hade nästan 40 kommuner anmält intresse om att få bygga batterifabriken innan företaget gallrade ner möjligheten till två städer Skellefteå och Västerås.

Northvolt har de senaste månaderna jämfört städerna med varandra och lagt fram deras olika styrkor, något som har väckt ett intresse både hos media och invånare.

Första spadtaget beräknas kunna tas under andra halvåret av 2018.

LÄS MER: Fabriken kan bli en av Sveriges största elenergislukare

LÄS MER: Northvolt får konkurrent – ny batterifabrik i Polen

LÄS MER: Företaget har bara nått en bråkdel av investeringsmålet

Fakta: Europas största batterifabrik

  • Northvolt planerar att tillverka en batterifabrik i Sverige, som påminner om Teslas fabriksbygge i Nevada, USA.
  • Fabriken ska ta upp en yta som motsvarar Gamla Stan i Stockholm. Tanken är att fabriken ska producera batterier med en kapacitet av 32 GWh per år, vilket kan göra den till Europas största batterifabrik.
  • Anledningen till att Northvolt har valt att bygga i Sverige är den nära tillgången till bland annat nickel, kobolt, litium och grafit, vilka ses som viktiga mineraler för batteritillverkning.
  • Northvolts ambition är att byggstart ska kunna ske under andra halvåret 2018. Därefter ska produktionen starta år 2020 och vara i full gång år 2023.
  • Northvolt kommer under hösten att ta in cirka 960 miljoner kronor i en första finansieringsrunda, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.
  • Bland tidigare finansiärer finns Stena, Vattenfall, EU, Energimyndigheten och statligt ägda innovationsmyndigheten Vinnova.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet