MDH-professorn: Så enkelt blir du nyttig och klimatsmart

Uppdaterad
Publicerad

SVT Västmanland har träffat Katarina Bälter, professor i folkhälsovetenskap vid Mälardalens högskola, för att få tips om hur vi kan möta framtida klimat- och hälsoproblem.

Om planeten ska klara av att föda tio miljarder människor år 2050 måste vi ändra våra matvanor. Ja, det är vad 37 forskare från hela världen har kommit fram till i en artikel i vetenskapstidsskriften Lancet, där de för första gången har satt samman en diet som är både nyttig och hållbar för planeten.

– Vi står inför stora samhällsutmaningar. Det ena är livsstils relaterade folksjukdomar. Då tänker jag matvanor, fysisk aktivitet, rökning, alkohol konsumtion och att bränna sig i solen. Med ändrad livsstil kan man undvika de här stora folksjukdomarna. Samtidigt står vi då inför den globala klimatkrisen, säger Katarina Bälter.

Vill du må bättre samtidigt som du bidrar till ett bättre klimat? Se professorns fyra tips i klippet ovan.

– En hållbar livsstil som både är hälsosam och klimatsmart kräver att vi som individer ändrar vårt beteende. Men det kräver också än politisk vilja och att näringslivet hakar på, avslutar professor Katarina Bälter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.