Sigge Synnergård (L), Carina Pettersson (S) och Anna Gunstad Bäckman (C). Foto: Hallstahammar kommun

Beskedet: S, L och C vill styra Hallstahammar tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart. Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet vill tillsammans styra Hallstahammar.
– Vi har haft stor respekt för varandras olikheter, säger Carina Pettersson (S).

Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet kommer vid kommunfullmäktige i slutet av oktober tillsammans lägga fram ett förslag på nytt styre i Hallstahammar. Partierna har förhandlat tillsammans och kommit fram till ett 21-punktsprogram.

– Centerpartiet har ju haft en väldigt lång process med att komma fram till beslutet. Med de här förhandlingar så var det alldeles för bra för att tacka nej till, för att kunna föra en mer borgerlig inriktning, säger Anna Gunstad Bäckman, gruppledare för Centerpartiet i Hallstahammar.

”Tråkigt lämna MP och V”

Det blocköverskridande styret beskrivs som historiskt i Hallstahammar, där Socialdemokraterna tidigare haft en majoritet.

– Det är klart att det är tråkigt att lämna MP och V som vi haft ett väldigt bra samarbete med under många år. Men resultatet blev som det blev och då får vi arbeta utifrån det, säger säger Catarina Pettersson (S).

Tillsammans kommer S, L och C ha 23 av 45 mandat.

– För oss har det varit viktigast att få fram en stabil majoritet. Vi har också arbetat för att SD inte ska få en vågmästarroll i kommunen, vilket kunde ha skett.

”Haft respekt”

Enligt Carina Pettersson har samtalen mellan de tre partierna varit bra.

– Vi har haft stor respekt för varandras olikheter, men också lyckats få fram många gemensamma punkter, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.