Förutom att syssla med sociala medier och videosamtal brukar personalen vara ute och promenera, lägga pussel och spela spel med de boende. Foto: Caroline Slotte/SVT

Videosamtal och sociala medier – så hanterar äldreboendet Äppelparken i Hallstahammar besöksförbudet

Publicerad

Att inte få träffa sina anhöriga kan vara jobbigt för de som bor på ett äldreboende, särskilt nu när det råder besöksförbud. Men på boendet Äppelparken i Hallstahammar har man börjat använda olika tekniska medel så att de äldre kan prata med sina anhöriga.

Flera avdelningar på boendet har ett eget Instagramkonto där personalen berättar om vad som hänt under dagen genom bilder, filmsekvenser och texter. Det gör att anhöriga får följa de boendes vardag, även när det råder besöksförbud. 

Förutom att börja använda sociala medier flitigt, har de äldre börjat videosamtala med sina anhöriga. Vilket är något som uppskattas av alla, menar Anna Alamaa som är chefsassistent på Äppelparken. 

Coronaviruset i Västmanland

–  De boende tycker det är kul, men är även fascinerade över hur det fungerar, säger hon. 

Vissa pratar med sina anhöriga flera gånger om dagen medan andra någon gång i veckan. Trots det är besöksförbudet fortfarande jobbigt för de äldre. 

– När de inte får träffa sina anhöriga som tidigare kan de bli ledsna, men när vi pratar lite med dom brukar det gå över, berättar Hanna Dimberg, som är undersköterska 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet