Foto: SVT/TT

Betalade miljon för powerpoint – regionens konsultrapport blir politisk fråga

Publicerad

För nästan en miljon kronor fick Region Västmanland en konsultrapport på 40 sidor med material om mödravården som till stor del redan ska ha varit känt – och framtaget av personal och dåvarande mödrahälsovårdläkaren. Nu lyfts den dyra konsultrapporten politiskt.

I oktober rapporterade Dagens Medicin hur Region Västmanland betalt över 900 000 kronor för att få en ”genomlysning” av mödravården.

En konsultbyrå levererade en rapport om mödrahälsovården, bestående av en powerpoint-presentation på 40 sidor. Men materialet ska till stor del redan ha varit känt, och personal reagerade.

Det gjorde även Stephanie Bruksgård, moderat ledamot i regionfullmäktige som nu lyft frågan till regionfullmäktige.

Stephanie Bruksgård, moderat ledamot i regionfullmäktige

”En anmärkningsvärd summa pengar”

I en interpellation vill hon nu bland annat ha svar på varför en genomlysning prioriterades, istället för personalens förslag på lösningar samt om den dåvarande majoriteten kände till den.

– Jag tycker det är en anmärkningsvärd summa pengar för en så pass tunn rapport. Därför vill jag ta upp frågan i regionfullmäktige, jag vill veta om de styrande partierna anser att detta är väl använda skattepengar, säger hon i ett pressutskick.

Hon är också kritisk till att flera som försökt ta del av rapporten ska ha nekats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer