Foto: arkiv

Betesskador av vilt i skogen minskar med ny metod

Publicerad

En ny metod visar att det går att vända den negativa trenden med för lite tall och omfattande viltbetesskador i skogen. Nu ska den metoden spridas över hela landet.

– Vi kan se i utvärderingen att antalet tallplantor per klövvilt har ökat med nästan 70 procent i det område där vi använt metoden. Framgångarna är en samlad effekt av att skogsägarna sätter fler plantor, att älgstammen har minskat och att ungskogsrealen har ökat, säger delprojektledare Ove Arnesson, Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Metoden ska spridas i landet

Det är Skogsstyrelsen tillsammans med skogsbranschen som bestämde sig för att göra en satsningen när de såg den negativa trenden av betesskador.

Satsningen gick ut på att låta lokala jägare och skogsägare träffas på upprepade möten. Genom mötena har man sett att förståelsen för varandras syn på skog och vilt ökat.

Utefter det har en modell för hur mötena utformades och genomfördes tagits fram. Och det är den metoden som nu ska spridas i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.