Foto: Västmanlands idrottsförbund/SVT

”Betyder jättemycket för ungdomsidrotten”

Publicerad

Fritidsbanker, som fungerar som bibliotek för sport- och fritidsutrustning, öppnar en efter en i Västmanland. Distriktsidrottschefen Maria Engelfeldt menar att konceptet har både ekonomiska och miljömässiga fördelar.

Det har inte ens gått ett halvår sedan Västmanlands första Fritidsbank öppnade i Sala. Inom kort ser det ut som att verksamheten ska vara igång i fem kommuner i länet. Surahammar är den senaste kommunen som har beslutat att öppna Fritidsbank.

– Det betyder jättemycket för folk i alla åldrar. Det är viktigt att alla har möjlighet att idrotta, säger Maria Engelfeldt, distriktsidrottschef i Västmanland.

Maria Engelfeldt

Bibliotek för fritidsutrustning

En fritidsbank fungerar som ett bibliotek för sport- och fritidsutrustning. Den som har prylar som sällan används kan lämna in dem, och sedan är det fritt fram för vem som helst att låna sakerna gratis i två veckor. På vintern kan det handla om skridskor, pjäxor och pulkor. På sommaren tält, vattenskidor och fotbollsskor.

Västmanlands idrottsförbund har varit drivande i att fritidsbankerna slår upp dörrarna i länet.

– Vi hade ett möte för snart ett år sedan tillsammans med föreningen Fritidsbanken och representanter från kommunerna i Västmanland, då intresset väcktes bland många. Sedan tar det ju ett tag att hitta lokaler och ta politiska beslut, men nu har det kommit igång, säger Maria Engelfeldt.

Ekonomiska och miljömässiga fördelar

Hon menar att fritidsbankerna är bra både ur miljömässigt och ekonomiskt perspektiv.

– Det är ett bra sätt att ta miljöansvar. Många köper utrustning och provar en sport en gång, och sedan blir sakerna liggande i ett garage. Då är det bättre att de återanvänds. Och viss idrottsutrustning är dyr. Då är det här ett bra sätt att komma i kontakt med en idrott och se om den passar en innan man köper egna grejer.

Hur har det gått för de fritidsbanker som redan är igång?

– Det har gått bra! Västerås är den senaste kommunen som har startat igång. Där har de hyrt ut för fullt, och nu ska vi göra ett ryck för att samla in sommarprylar.

För alla

Vad betyder det här för kommuninvånarna?

– Det betyder jättemycket för ungdomsidrotten att alla har möjlighet att prova på en ny aktivitet. Men det finns också äldre som kanske vill prova på en ny idrott men inte ta steget att köpa dyr utrustning innan man vet om sporten passar en. Det finns ingen åldersindelning, det är brett och bra ur folkhälsoaspekt.

”Vissa blir ju stjärnor”

Kan det här till och med leda till fler karriärsidrottare i Västmanland?

– Ja, det tror jag. Ju fler som håller på med idrott, desto fler yrkesidrottare blir det. Man kan testa nåt nytt, som man kanske inte kunde annars, och upptäcka att man brinner för det. Och vissa blir ju stjärnor!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.