Karlskrona inför bevattningsförbud. Foto: TT

Bevattningsförbud i hela Sala kommun

Publicerad

Från och med i dag fredag 14 juni utökas det tidigare bevattningsförbudet till att gälla alla med kommunalt dricksvatten i Sala kommun. Anledningen är sjunkande nivåer i grundvattenmagasinen.

Sedan 23 april gäller bevattningsförbud för kunder kopplade till vattenverken i Ransta och Hedåker. Bevattningsförbudet utökas nu till att gälla kunder som får sitt dricksvatten från de kommunala vattenverken i Sala kommun.  

Orsaken är att det över tid har kommit mindre nederbörd än normalt och det tillsammans med den tidiga våren har gjort att nederbörden som föll under maj togs upp av den grönskande naturen istället för att gå ner till grundvattnet. 

Vad innebär förbudet i praktiken? 

Bevattningsförbudet innebär att kunder som är anslutna till kommunalt dricksvatten inte får använda vattenslang eller vattenspridare för att vattna i trädgården.  Bilar får endast tvättas i bilvårdsanläggningar, och högtryckstvätt för rengöring av fasader, altaner och liknande är ej tillåtet. Inga pooler får heller fyllas med kommunalt dricksvatten. 

Tips för att spara vatten

Visa

· Ta en snabb dusch istället för att bada.

· Fyll diskmaskin och tvättmaskin innan de startas.

· Diska aldrig under rinnande vatten och skölj i balja.

· Stäng kranen när du borstar tänderna, tvålar in dig eller rakar dig.

· Ha en kanna med vatten i kylen istället för att spola tills vattnet blir kallt.

· Laga droppande kranar, rinnande toaletter och ha snålspolande munstycken.

· Tvätta bilen i en riktig biltvätt där vattnet renas och återanvänds.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer