Foto: Foto: Jens Meyer/AP/TT

Bevattningsförbud i delar av Sala kommun – totalförbud mot att fylla poolen

Uppdaterad
Publicerad

Det låga grundvattnet i Sala kommun gör nu att kommunen inför bevattningsförbud för boende i Ransta och Hedåker med anslutning till det kommunala vattnet. Dessutom inför man förbud i hela Sala kommun mot att fylla upp sin pool, badtunna eller dylikt med kommunalt vatten.

Bevattningsförbudet gäller från och med den 23 april tills vidare. Det är extremt låga grundvattennivåer i vattenmagasinet som Ransta och Hedåkers vattenverk är kopplat till som är orsaken till förbudet.

Totalt bevattningsförbud

Runt 1500 personer påverkas av beslutet och innebär att man inte får vattna i trädgården med vattenslang, tvätta bilen eller annat med högtryckstvätt eller på annat sätt fylla upp stora mängder vatten.

Fyll ej poolen

Dessutom inför kommunen ett generellt förbud som gäller hela kommunen och då handlar det om att man inte får fylla upp sin pool, badtunna eller liknande. Kommunen manar också sina invånare att tänka på sin generella förbrukning av vatten.

Sala kommuns tips för att spara vatten

·         Ta en snabb dusch istället för att bada.

·         Fyll diskmaskin och tvättmaskin innan de startas.

·         Diska inte under rinnande vatten och skölj i balja.

·         Stäng kranen när du borstar tänderna, tvålar in dig eller rakar dig.

·         Ha en kanna med vatten i kylen istället för att spola tills vattnet blir kallt.

·         Laga droppande kranar, rinnande toaletter och ha snålspolande munstycken.

·         Tvätta bilen i en riktig biltvätt där vattnet renas och återanvänds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.