Se i klippet hur det såg ut på Björnön den gångna helgen. Foto: Jenny Berggren/SVT

Bilköerna ringlar i naturreservatet – nya bron till Björnön klar om ett år

Uppdaterad
Publicerad

Om ett år ska den nya bron ut till Björnön i Västerås vara körbar. Tills dess får bilburna besökare fortsätta räkna med trafikköer.

– Det är ju bron som är lösningen. Tills dess tycker jag var och en ska fråga sig om man verkligen behöver ta bilen, säger Linnea Viklund, gatu- och parkchef på Västerås stad.

Den gångna helgen lockade mängder av besökare till Björnön utanför Västerås.

I klippet syns hur bilköerna ringlade långa på båda sidor om den enfiliga bron till naturreservatet.

Situationen aktualiserar frågan om och behovet av den nya bron som håller på att byggas. Den ska med sina två filer för mötande trafik och gång- och cykelväg säkra vägen för räddningsfordon och bättra flödet av besökare.

Och arbetet är i fas, enligt Linnea Viklund.

– Ja, vi är där vi ska vara. Arbetet med att lansera ut brons skelett är precis avslutat. Nästa steg är att gjuta körbanan, berättar hon i klippet.

Den nya bron ska vara körbar senhösten/vintern 2021 och den gamla rivas våren 2022. Kostnaden för hela broprojektet beräknas till cirka 84 miljoner kronor. Foto: Degree of freedom engineers/WSP

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.