Foto: Jan Gustafsson/TT

Birgitta Andersson (c) lämnar regionpolitken efter valet

Uppdaterad
Publicerad

När valet 2018 avgjorts tackar Centerpatiets regionråd i Västamanland, Birgitta Andersson, för sig. Det meddelade hon i ett pressmeddelande under måndagen.

Hon kom in som ersättare till landstingsfullmäktige 1983 och sedan 2006 har hon varit Centerpariets gruppledare och regionråd i länet. Nu känner hon sig färdig som heltidspolitiker och vill lämna över till nya krafter.

– Det är dags. Som heltidspolitker bestämmer man inte över sin egen tid, det kommer jag kunna göra då, säger Andersson.

Lämnar inte politiken helt

I år når Birgitta Andersson pensionsåldern men det har inget med beslutet att göra, utan det har varit helt och hållet hennes egna att ta berättar hon för SVT Västmanland. Men någon pension lär det inte bli i och med att hon ställer upp i valet till kommunfullmäktige i Köping.

– Har man en gång börjat med samhälls engagemang är det svårt att sluta, säger Andersson.

Nu ska ersättare utses

Formellt utses ersättaren efter valet 2018 men paritet kommer utse sin kandidat den 7 november på Centerparitets nominerngsstämma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer