Se hur Rauno levde under tiden som hemlös: Jag vet inte var jag sover imorgon. Foto: Henrik Hjort/SVT

Blinda Rauno blev skjuten – då tvingades han från sin lägenhet och blev hemlös

Uppdaterad
Publicerad

Rauno Koljonen blev överfallen och skjuten i sin bostad i Hallstahammar. Efter stöket som skjutningen innebar, tvingades han lämna sitt hem. Istället erbjöds han boende i samma hyreshus som den misstänkta gärningsmannen uppgett som sin adress.

– Det är den lägenheten vi får erbjuden till oss, säger socialtjänstens Anna Sundin i Janne Josefssons reportage “Raunos dom”.

I augusti 2018 blev 36-årige Rauno Koljonen skjuten och misshandlad i sitt hem i Hallstahammar utanför Västerås. Rauno, som sedan tidigare är blind och har förlorat en hand i en sprängningsolycka, blev under rånförsöket skjuten i båda benen. 

– Jag fick fyra smällar direkt när jag öppnade dörren. Och det enda jag kunde göra var att säga “nej”, säger Rauno.

Rauno har ett brokigt förflutet. Han har suttit av två fängelsestraff, ett för grov misshandel och medhjälp till rån och ett för stöld. Efter stöket som skjutningen innebar, tvingades han flytta från sin lägenhet och i över ett års tid levde han som hemlös hos släktingar och vänner. 

– Jag har ingenstans att vara, det är som det är, säger han i reportaget “Janne Josefsson: Raunos dom”.

Tackade nej till två bostäder

Under tiden som hemlös blev Rauno erbjuden boende av socialtjänsten.

Den ena lägenheten fanns på annan ort, där Rauno skulle haft svårt att orientera sig. Och den andra var i samma hyreshus som den misstänkta gärningsmannen uppgett som sin adress, hos sin mamma.

Rauno tackade nej till båda lägenheterna. 

– Vad hände då? frågar Janne Josefsson i reportaget.

– Då var allt avskrivet. Då fick jag ingen hjälp överhuvudtaget, säger Rauno.

Anna Sundin, som är områdeschef på socialtjänsten i Hallstahammar, menar att de inte känt till att gärningsmannen var skriven i samma fastighet.

– Det är den lägenheten vi får erbjuden till oss. Det är det alternativet vi har.

“Vi har gjort det vi bör”

Då Rauno tackat nej till bostäderna ställde socialtjänsten krav på att han skulle lämna urinprover i tre månader för att visa att han inte missbrukar droger. Efter det skulle han kanske kunna få en bostad.

– Jag var med på urinproverna, men inte i tre månader. Jag har gjort rätt för mig, säger han.

Anna Sundin säger att socialtjänsten haft löpande kontakt med Rauno och menar att han löst boendesituationen med sitt eget nätverk.

– Är det så det ska vara? frågar Janne Josefsson.

– Om man kan lösa det i sitt eget nätverk så är det det bästa, naturligtvis. Jag tycker nog att vi gjort det vi bör göra och ska göra kring Rauno.

“Har fått tillbaka mitt liv”

Efter mer än ett år i hemlöshet fick Rauno i januari 2020 till slut ett eget boende i Hallstahammar. 

– Jag har fått tillbaka mitt liv. Nu sitter jag här i min lägenhet. Det känns så jävla bra men overkligt, säger han.

För att se mer av Raunos resa och jakt på upprättelse, se hela reportaget “Janne Josefsson: Raunos dom” på SVT Play eller i SVT1 klockan 21:30 torsdagen den 20 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.