Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är en utmaning att göra en sådan här övning tillsammans” sa Per Nilsson, övningsledare. Se mer från övningen i klippet. Foto: SVT

Blodigt och realistiskt när Carlforsska gymnasiet i Västerås var scen för totalförsvarsövning

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen tränade polis, militär, sjukvård, räddningstjänst och skola på gemensamma operationer i kris. Scenen för övningen utspelades på gymnasieskolan Carlforsska och akutmottagningen i Västerås.

– Det är en utmaning att göra en sådan här övning tillsammans. Alla är jätteduktiga på det de gör, men ovana att jobba tillsammans och därför att det viktigt att öva ihop, säger Per Nilsson, övningsledare.

Övningen, som går under namnet Meteor, är återkommande men i olika former. Huvudfokus för övningen denna gång var så kallad försvarsmedicin: man övar på hur man ska kunna omhänderta skadade och transportera dem till sjukhus under svåra och utmanande förhållanden.

– Scenariot utspelar sig i fredstid, så det är polisen som leder och försvaret stödjer, berättar Per Nilsson som är överste och övningsledare.

Han påpekar att inget förhöjt hot finns, utan att det handlar om förberedelser för alla inblandade.

Rent konkret övade man att en terrorhändelse ägde rum på skolan, där gisslan togs. Skott sköts, några skadas och smärre panik uppstår. Försvarsmakten, polisen, Västerås stad, räddningstjänst och hälso- och sjukvårdspersonal deltog i övningen. Händelsen utspelade sig främst vid Carlforsska gymnasiet och Västerås sjukhus akutmottagning och avslutades på eftermiddagen.

I klippet får du se och höra mer från övningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer