Foto: TT

Blött väder ger honungsbrist

Uppdaterad
Publicerad

Det kalla och blöta sommarvädret har skapat problem för biodlare i länet. Bisamhällena har haft svårt att klara sin honungsproduktion och i år blir det en mycket mindre skörd än tidigare år.

Biodlaren Thomas Dahlgren, som bor utanför Sala, har varit biodlare i cirka 30 år men har aldrig varit med om något år då det producerats så här lite honung.

– Det här är den sämsta säsongen jag har varit med om. Bina flyger inte ut och blommorna öppnar sig inte tillräckligt och de producerar lite nektar, säger Thomas Dahlgren.

Dåligt väder ger dålig skörd

Den främsta orsaken till den dåliga honungsskörden är det kalla och blöta sommarvädret. Resultatet av det är att Mälardalens norra del beräknas få cirka 15 procent av normalskörd i år, enligt biodlingsföretagarna.

– Jag har italienska bin, gula bin, och den honung som de producerar innehåller mycket klöver och lite oljeväxter. I fjol fick vi cirka 40 kilogram per samhälle och i år blir det kanske 10 kilogram, säger Thomas Dahlgren.

Kunderna drabbas

Honungsbristen berör hela landet och Thomas Dahlgren är orolig för kundernas del.

– Man tänker ju på kunderna och honungen kommer ju inte att räcka och vad jag förstår så ser det ut så i hela Sverige. Även i södra Sverige så är det dåliga skördar, så det ser illa ut för kundernas del, säger Thomas Dahlgren.

Vad hoppas du på nu då?

– Jag ska slunga ur de ramar som det finns honung i och sedan vintra in och ta nya tag nästa år. Det är det vi får satsa på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer