Böcker utan text – det nya för barnen

Publicerad

Att läsa böcker utan text – inte så konstigt som det låter. På asylboendet Klackbergsgården i Norberg pågår bokprojektet Silent books, ett sätt för nyanlända barn att få ta del av berättelser som väcker fantasin.

Silent books handlar om böcker fyllda med bilder men utan text. Det ska inspirera barn och vuxna till att skapa egna berättelser – oberoende av språkbarriärer. Projektet är nationellt. Fem kommuner deltar, bland annat Norberg.

Böcker som alla kan läsa

– Bilden är en berättelse i sig. Man följer bilderna och så kan man hitta på egna berättelser och se vart det leder, säger Pia Carlsson som är bibliotekspedagog i Norberg.

– Jag tycker det är helt suveränt. Vi har ungefär 25 språk här på anläggningen och det finns inte böcker på alla språk. De kan inte läsa för sina barn. I det här projektet finns inget språk i böckerna så du kan berätta för dina barn oavsett vilket språk du har, säger Ann-Mari Fernström, platschef på Klackbergsgården.

Vill ha fortsatt samarbete

Projektet pågår fram till oktober, sen görs en utvärdering. Från biblioteket i Norberg så vill man gärna se att samarbetet fortsätter.

– Vi kommer fortsätta för vi ser att det är väldigt bra. Nästa steg är att barnen kommer till biblioteket och träffar oss där, säger Pia Carlsson, bibliotekspedagog i Norberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer