Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bokningsbara vaccintider tog snabbt slut: ”Det är för lite tider just nu” Foto: TT / SVT

Bokningsbara vaccintider i Västmanland tog snabbt slut: ”Det är för lite tider just nu”

Publicerad

De första bokningsbara tiderna för prioriterade grupper att få vaccin tog snabbt slut i Västmanland. Regionen räknar nu med att nya tider kommer kunna bokas först i vecka sex. Bland annat eftersom leveranserna av Pfizers vaccin till Sverige kommer att bli mindre än vad som tidigare aviserats.

– Tillgången till vaccin är vår största begränsade faktor just för tillfället. Vi skulle kunna vaccinera mycket mer om vi hade mer vaccin, säger Jonas Ekström, överläkare och ansvarig för vaccinering mot covid-19.

Vecka fem kommer regionen att ge dos två för de som började vaccinera sig vecka två. Jonas Ekström tror därför att det tidigast kommer finnas nya bokningsbara tider vecka sex. Samtidigt ska regionen försöka göra processen smidigare för de med hemtjänst.

– Där har vi sett att det är ett stort problem. Många är äldre och då vore det faktiskt smidigare om vi kunde ge ut en tid eller faktiskt åka hem till dem och vaccinera, istället för att dessa personer ska sitta i telefonkö, säger Jonas Ekström.

Grupper som nu kan boka tid för vaccination är:

  • Du som har hemtjänst eller hemsjukvård 
  • Du som bor tillsammans med någon som har hemtjänst eller hemsjukvård 
  • Du som arbetar inom äldreomsorg, hemtjänst eller hemsjukvård

Bokning samt av/ombokning sker via 1177.se med hjälp av bank-id eller via telefonbokningen för de som inte kan hantera digital bokning. Nya tider kommer in i bokningssystemet när nya leveranser av vaccin kommit.

Källa: Region Västmanland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet