Bostadsbyggandet hänger inte med behovet

Uppdaterad
Publicerad

Alla kommuner utom Skinnskatteberg räknar med att de har brist på bostäder de kommande åren trots att det byggs mycket i länet. Svårast är det för grupperna unga och nyanlända

Länstyrelsen har presenterat årets bostadsmarknadsanalys som visar hur kommunerna ser på situationen i år och framöver. Precis som de senaste åren så råder det generell brist på bostäder i alla kommuner utom Skinnskatteberg. I ytterområden i kommunerna är det däremot överskott i Köping, Kungsör och i Skinnskatteberg.

Behövs bostäder särskilt för nyanlända och unga.

Personer över 80 kommer öka markant de kommande åren även om befolkningen väntas sjunka något.

Norberg, Västerås, Surahammar räknar med att behovet av bostäder för äldre ska vara tillgodosett om både två och fem år.  Det gör inte övriga västmanlänska kommuner.

Färdigställda nya  bostäder förväntas hållas på en hög nivå jämfört med början på 2000-talet men kommunerna har svårt att tillgodose unga och nyanländas behov av bostad.

-Det handlar om att vi har en generell bostadsbrist och som nyanländ eller ung så har man kanske inte hunnit stå i kö så länge. Nu har Mimer i och för sig en förturskö, säger Helena Felldin som är bostadsstrateg på Västerås stad.

-Den nyproduktion som sker den har höga kostnadet. Det är svårt att få till ett bostadsbyggande som har låga kostnader. Sen är det svårt att få lån och höga amorteringskrav, fortsätter hon.

Hör vad Länsstyrelsen som gjort rapporten säger, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.