Foto: Köpings museum

Boxningshistoria på Köpings museum

Publicerad

På lördag är det invigning för utställningen Slagkraft. ”Köpingborna förstår nog inte hur stor vår klubb har varit”, säger före detta boxaren Sune Hedenström.

Mycket av det som ställs ut på Köpings museums nya utställning är boxningsattiraljer som i många år legat undangömda hemma hos Sune Hedenström och andra boxningsveteraner som har tävlat för Köpings BK.

På utställningen ”Slagkraft – vänskap, matcher och minnen” illustreras klubbens historia från 1942 till idag genom fotografier, rörliga bilder, boxningsutrustning, troféer och gamla löpsedlar.

Bland Europas bästa

– Jag tror inte att Köpingborna förstår riktigt hur stor klubben var en gång i tiden. Vi var absolut ett av Europas bästa klubblag. Det har funnits fantastiska boxare i Köping, säger Sune Hedenström.

Han tror att framgången i mångt och mycket har berott på att klubben haft så bra ledare. Som en av höjdpunkterna i hans egen karriär nämner Hedenström när han gick upp i ringen mot Putte Palm i Köping.

– Han var då olympisk boxare och europatrea och jag lyckades göra en jättebra match mot honom, säger han.

Boxningsgalor i Köping har varit stora upplevelser för Hedenström, och har ofta besökts av stor publik.

Öppnar på lördag

Utställningen öppnar på lördag 15 oktober.

– Då kommer det många gamla boxare till Köping. Bland annat Kjell Fredriksson från Västerås, en av Sveriges stora boxare genom åren, säger Sune Hedenström.

Kjell Fredriksson har redan varit och kikat på utställningen och var enligt Hedenström mycket imponerad:

– Han sa att ”det här måste väl vara helt unikt? Det har väl inte funnits en sådan här boxningsutställning på ett svenskt museum nånsin?”. Alla som kommer hit tycker att det är fantastiskt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.