Foto: Daniel Brodén/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kraftig brand i industribyggnad i Västerås

Publicerad

En mindre industribyggnad på Hövdingegatan i Västerås började brinna vid lunchtid på söndagen. Styrkor från tre brandstationer arbetade under flera timmar för att släcka branden.

– Byggnaden var helt rökfylld när vi kom till platsen. När vi upptäckte att det var en konstruktionsbrand tog vi in förstärkningar, säger Gunnar Henriksson, inre befäl vid Räddsam Mälardalen.

Det brann framförallt i vinden och räddningtjänsten tog loss plåten på taket för att komma åt branden. Enligt räddningstjänsten kommer eftersläckningsarbetet att pågå större delen av kvällen.

Gasflaskor fanns i byggnaden

I byggnaden fanns svetstuber som räddningstjänsten lyckades få ut. Dessutom uppgav ägaren av industribyggnaden för räddningstjänsten att det fanns en husbil med två gastuber inne i byggnaden. Räddningtjänsten lyckades få ut husbilen med gasflaskor ur byggnaden.

Behöver de boende i närheten vara oroliga för röken?

– Det är inte så kraftig rökutveckling och eftersom det är kallt går röken ganska rakt uppåt. Men man ska inte andas in röken, säger Gunnar Henriksson.

Enligt räddningstjänsten kommer eftersläckningsarbetet att pågå större delen av kvällen.

Ingen person ska ha kommit till skada i branden.

Oklar brandorsak

Det är i nuläget oklart vad som har orsakat branden. Polisen rubricerar branden som allmänfarlig vårdslöshet för att kunna göra en teknisk undersökning på platsen så snart.

– Det finns ett par teorier om hur branden kan ha startat, att den har startat efter svetsning eller en kortslutning i ett elskåp. Vi kan inte utesluta att den är anlagd men det är inte troligt, säger Ivan Åslund, LKC befäl på polisen i Västmanland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer