Att Mällarenergi bränner nya kläder diskuterades i Västerås kommunfullmäktige. Foto: TT / SVT

Att nya kläder bränns i Västerås blev politisk fråga

Uppdaterad
Publicerad

Uppdrag gransknings uppgifter – om att flera ton ny-producerade kläder har bränts i kraft-värme-verket i Västerås under 2016 – togs upp under torsdagens kommunfullmäktige i Västerås.

Enligt uppgifter i Uppdrag granskning ska kläderna i vissa fall ha innehållit höga halter av otillåtna kemikalier. Detta gjorde att Vänsterpartiets Anna-Maria Romlid ville ha svar på flera frågor av ordförande i Mälarenergi.

– Det är viktigt eftersom vi vill ha en grön profil på vårt energibolag. Det som gör mig rädd är att man tar in sekretesstämplat material som man inte vet vad det handlar om, säger Anna-Maria Romlid (V).

– Det vi kollar hela tiden är att det inte finns någon form av radioaktivt material. I annat fall så gör vi kontinuerliga stickprovskontroller där vi analyserar vad avfallet innehåller, säger Staffan Jansson (S).

Fångar man upp allt då?

– Allt kan man inte fånga upp eftersom det är stickprovskontroller men vi följer upp de som levererar så att man följer de riktlinjer vi har för vad deras avfall får innehålla, säger Staffan Jansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.